Leeftijd 50+

Tijd voor een preventieve mammografie

Ruim driekwart van alle borstkankers wordt vastgesteld bij vrouwen ouder dan 50. Vanaf je vijftigste gaat het risico dus de hoogte in. Daarom stuurt de Vlaamse Overheid je vanaf die leeftijd – tot je 69ste – elke twee jaar een uitnodiging voor een gratis screeningsmammografie. Men neemt dan een röntgenfoto van je borsten om eventuele afwijkingen snel te kunnen opsporen.

Zo’n preventieve mammografie heeft absoluut zin: onderzoek wijst uit dat vrouwen tussen 50 en 69 die regelmatig gescreend worden 23 procent minder risico lopen om te overlijden aan borstkanker. Info: borstkanker.bevolkingsonderzoek.be.

Onbreekbaar? Check je botten

Tijdens de menopauze krijg je brozere botten door de verminderende oestrogeenproductie. Vanaf de menopauze en zeker vanaf je vijftigste zal de huisarts daarom samen met jou een specifieke vragenlijst overlopen om in te schatten hoeveel risico je loopt op osteoporose. Indien nodig kun je een botscan laten doen om te bepalen of je verdere opvolging voor osteoporose nodig hebt. Voor mannen is er pas een verhoogd risico vanaf 55 jaar.

Af en toe een bloedonderzoek

Vanaf je vijftigste zou de huisarts om de vijf jaar je bloeddruk moeten nemen, om hoge bloeddruk op te sporen. Frequentere of vroegere controle heeft geen zin. Daarnaast wordt ook het cholesterolgehalte in je bloed gecontroleerd via een bloedonderzoek. De huisarts zal ook enkele gerichte vragen stellen over je levensstijl, familiegeschiedenis en gewicht om een beeld te krijgen van je algemene gezondheid. In onderling overleg zal hij dan bepalen of bijkomende tests nodig zijn.

Screening van je darmen

Dikkedarmkanker is zowel bij mannen als vrouwen de tweede meest voorkomende kanker. Elk jaar sterven in Vlaanderen ongeveer 1600 mensen aan de ziekte. Het goede nieuws: omdat darmkanker zich erg traag ontwikkelt, kan het in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. De kans op genezing is dan maar liefst 90 procent. Ter preventie organiseert de Vlaamse Overheid daarom een screening voor iedereen tussen 56 en 74 jaar. Elke twee jaar kun je gratis je stoelgang laten controleren op bloedsporen, en dat via een iFOB-test die je thuis krijgt toegestuurd. Info: dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be.