Leeftijd 20+

Vergeet je vaccins niet

Kijk na of je vaccins nog geldig zijn. De vaccins voor difterie en tetanus, die je normaal gezien als kind via de school kreeg, moeten om de tien jaar herhaald worden. Ook het vaccin tegen kinkhoest moet na tien jaar eenmalig herhaald worden, en dat is ook nodig als je zwanger bent of in contact komt met jonge kinderen. Vraag je arts naar meer info of kijk op laatjevaccineren.be.

SOA’s: niet zó uitzonderlijk

Seksueel actieve twintigers zouden zich moeten laten controleren op chlamydia wanneer ze onbeschermd hebben gevreeën of dat willen doen in een nieuwe relatie. Chlamydia is immers de meest vastgestelde soa in België en komt vooral voor bij homo’s en jonge twintigers. De ziekte geeft vaak weinig of geen klachten, maar kan bij vrouwen onder meer tot vruchtbaarheidsproblemen leiden als ze niet wordt behandeld. Chlamydia wordt eenvoudig getest via een uitstrijkje of urinestaal.

Laat je tanden checken

Elke zes maanden een bezoekje aan de tandarts blijft nog steeds de norm voor volwassenen vanaf achttien jaar. Op die manier detecteer je snel gaatjes, tandplak, tandsteen en eventuele andere problemen. De jaarlijkse controles krijg je grotendeels terugbetaald door het ziekenfonds.

Een uitstrijkje = een must

Ben of was je in het verleden seksueel actief en ouder dan 25? Maak dan om de drie jaar een afspraak bij de huisarts of gynaecoloog voor een uitstrijkje. Dat is een snelle en efficiënte manier om te weten te komen of je (een voorstadium van) baarmoederhalskanker hebt.

Maak je zelf geen afspraak? Dan krijg je een uitnodiging voor controle via een brief van het Centrum voor Kankeropsporing. Tot je 64ste krijg je het driejaarlijkse uitstrijkje volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Vaker controleren is niet nodig: dat heeft geen nut en kost je alleen maar geld. Info: baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be.